Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου - Πήλιο Τουρισμός

English Language
Αρχική Σελίδα
Σκοπός του Ινστιτούτου
Προγράμματα
Δελτίο Τύπου
Τουρισμός
Διαμονή
Φαγητό και Ποτό
Γενικές Πληροφορίες
Πολιτισμός
Παραλίες
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Εναλλακτικές Διακοπές
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμοι Πηλίου
Κατάλογος
Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Επικοινωνία


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΡΟΥΦΑ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Mεγάλη η επιτυχία της εκδήλωσης για το μανιτάρι "τρούφα" στο Πήλιο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή αλλά και η επιτυχία της ειδικής εκδήλωσης με θέμα την καλλιέργεια του μανιταριού «Τρούφα» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής , από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα στοιχεία που αφορούν στο τρόπο της καλλιέργειας , τα είδη αλλά και τις τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν αγρότες και της περιοχής μας , που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με τη καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους μανιταριού.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου , ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας αντινομάρχης κ. Δημ. Μεργιαλής, η αντιδήμαρχος Αργαλαστής κ. Χαριτώ Σπανοδήμου, ο Δήμαρχος Μηλεών-Γεωπόνος κ. Απόστολος Αρέθας ,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ. Ευάγγ. Παπαστεργίου, από την πλευρά του Περιφερειακού Παραρτήματος Kεντρικής Eλλάδος του ΓEΩTEE ο κ. Σπύρος Βλιώρας, καθώς και ο Δρ. Ιωάννης Ρούμπος Διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου , που παρουσίασε ταυτόχρονα τους δύο επίσημους ομιλητές, τον Δρ. Στέφανο Διαμαντή τακτικό ερευνητή ΕΘΙΑΓΕ, και τη γεωπόνο κ. Μαρία Γιδαράκου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Νικόλαος Ντίτορας, ο αντιδήμαρχος Αφετών κ. Αλεξίου, ο Διευθ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Μωραϊτίδης, ο Διευθ. Αλιείας της Νομαρχίας Μαγνησίας κ. Εμμανουήλ Καλλίνικος , γεωπόνοι, δασοπόνοι, δασολόγοι και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.Οι τοποθετήσεις

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «η καλλιέργεια ενός άγνωστου σε πολλούς μανιταριού, της «τρούφας» που απευθύνεται σε ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις και σχετικά άγονα κτήματα, μπορεί να είναι ιδανική για τη περιοχή του Πηλίου αλλά και ευρύτερα της Μαγνησίας.

Για τη δική μας όμως περιοχή, μας ενδιαφέρει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο…Η καλλιέργεια μπορεί να συμβάλει στον αγροτοτουρισμό με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας».

Ο Αντινομάρχης κ. Δημ. Μεργιαλής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είναι αρωγός σε τέτοιες εκδηλώσεις αλλά και ενέργειες που αφορούν και υποστηρίζουν το αγροτικό εισόδημα.

Ο δήμαρχος Μηλεών εξήρε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου για την ημερίδα , ενώ ανέφερε ότι η ενασχόληση των κατοίκων χωριών του Πηλίου με τέτοιες δράσεις και ενέργειες , έχουν θετικά αποτελέσματα αναφέροντας ως παράδειγμα, τη δράση του Γυναικείου Συνεταιρισμού Μηλεών.

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την εκδήλωση απέστειλαν ο Υφ. Εσωτερικών Αθ. Νάκος, οι βουλευτές Μαγνησίας της Ν.Δ. Ζέττα Μακρή και ΠΑΣΟΚ Ροδούλα Ζήση, καθώς και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.Ο κ. Διαμαντής

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής τακτικός ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, αναφέρθηκε στην ιστορία των μανιταριών στη χώρα μας εξειδικεύοντας ταυτόχρονα στο μανιτάρι τρούφα όσον αφορά στην δυναμικότητα και στην αποδοτικότητα της νέας αυτής καλλιέργειας. Όπως υποστήριξε, «κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων να πει αν η καλλιέργεια μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε έδαφος, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί εδαφολογική μελέτη που θα το αποδείξει.

Η καλλιέργεια μετέπειτα δεν απαιτεί χειρονακτικό έργο, ενώ η πρώτη απόδοση θα είναι μετά από πέντε κατά μέσο όρο χρόνια. Σκυλιά και θηλυκά γουρούνια είναι στην υπηρεσία των κυνηγών τρούφας και την ανακαλύπτουν από την μυρωδιά που μοιάζει με την μυρωδιά των ορμονών που εκκρίνουν τα αρσενικά ζώα. Είναι γνωστά περίπου 70 είδη τρούφας σε όλο τον κόσμο από τα οποία τα 30 τουλάχιστον βρίσκονται αποκλειστικά στην Ευρώπη».

Στην αγορά όπως είπε ο ίδιος , βρίσκουμε τρούφες ολόκληρες ή τριμμένες (συσκευασμένες σε βαζάκια με ελαιόλαδο), πολτό τρούφας ή ελαιόλαδο αρωματισμένο με τρούφα. Η τιμή τους είναι ιδιαίτερα υψηλή , γι’ αυτό η καλλιέργειά της θεωρείτε κερδοφόρα., ενώ για έναν παραγωγό που θα ασχοληθεί με την τρούφα, υπολογίζεται ότι το καθαρό κέρδος του θα είναι περίπου 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Η. κ. Γιδαράκου

Στα είδη τρούφας και τις καλλιεργητικές τεχνικές αναφέρθηκε η κ. Μαρία Γιδαράκου γεωπόνος και υποψήφια διδάκτωρ .

Όπως ανέφερε, «οι τρούφες είναι οι καρποφορίες (μανιτάρια) υπόγειων μυκήτων του γένους Tuber (Ασκομύκητες). Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους συνήθως 2-7 εκατοστών και χρώμα γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος περίπου 6-15 εκατοστών.

Οι μύκητες που καρποφορούν ως τρούφες συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων φυτών και για το λόγο αυτό οι τρούφες εμφανίζονται πάντοτε γύρω από δένδρα. Η συμβίωση πραγματοποιείται κυρίως με συγκεκριμένα δασικά είδη όπως τα κέδρα, οι φουντουκιές, τα πεύκα, οι λεύκες, οι δρυς, οι ιτιές και οι φλαμουριές. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τρούφας, μεταξύ των οποίων (με τη μεγαλύτερη εμπορική σημασία), η Tuber melanospotum ,η ποικιλία Tuber brumale var brumale, η ποικιλία Τ. aestivum forma uncinatum κ.λ.π.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης , υπήρχε έκθεση βιολογικών λιπασμάτων της εταιρείας AGROLA που ήταν και χορηγός, όπως και η βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ και οι τοπικές εταιρείες Μιχαηλίδης Παντελής και Μιχαηλίδης Ηλίας.

Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκε η εφημερίδα AGRENDA που υποστήριξε την εκδήλωση, καθώς και ειδικός πολυσέλιδος οδηγός προσφορά του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου , με χρήσιμες πληροφορίες για το μανιτάρι τρούφα.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων , της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, του Γεωτεχνικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, (Περιφερειακό Παράρτημα Kεντρικής Eλλάδoς) και του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου - ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Πληροφορίες για το μανιτάρι τρούφα δίνονται καθημερινά από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιο Παπαϊωάννου, στο τηλέφωνο 6932-222440


>>> ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ
Πήλιο - Μαγνησία - Θεσσαλία
Κιν: ( + 30 ) 6932 222440
Fax: ( + 30 ) 24230 54330
Email: pilioins@otenet.gr
© 2006-2008 Web Design Greece by Around Greece Hotels - Greek Islands


eXTReMe Tracker