ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

English Language
Αρχική Σελίδα
Σκοπός του Ινστιτούτου
Προγράμματα
Δελτίο Τύπου
Τουρισμός
Διαμονή
Φαγητό και Ποτό
Γενικές Πληροφορίες
Πολιτισμός
Παραλίες
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Εναλλακτικές Διακοπές
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμοι Πηλίου
Κατάλογος
Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Επικοινωνία


ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

«Βούλιαξε» στην κυριολεξία η κεντρική Πλατεία της Αργαλαστής Πηλίου, την περασμένη Κυριακή 17 Αυγούστου με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου ,με θέμα «Αμβροσία των θεών – Τρούφα των Ανθρώπων».

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν κατακλύζοντας το χώρο των εστιατορίων που είχαν προσφέρει τα τραπεζοκαθίσματα τους, ενώ δεκάδες ήταν όσοι παρακολουθούσαν υπομονετικά τα όσα διαδραματίστηκαν, ακόμη και όρθιοι.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την συμμετοχή της Ν.Α.Μαγνησίας, του ΕΘΙΑΓΕ, του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας και της αγροτουριστικής επιχείρησης «Δασόκηπος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς, μεταξύ των οποίων του εκπροσώπου του νομάρχη, του δημάρχου Αργαλαστής κ. Μιλτ. Γαϊτανά, του επιστημονικού συμβούλου προστασίας φυτών Βόλου κ. Ιωάννη Ρούμπου, ομιλία του ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης κ. Στέφανου Διαμαντή, ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας κ. Παν. Κουκουβίτη και ομιλία του γ.γ. της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, ενώ guest- star καλεσμένη , ήταν η γνωστή ηθοποιός κ. Βάσια Τριφύλλη.

Με την έναρξη μάλιστα της εκδήλωσης η πιο χαρακτηριστική ατάκα ήταν της ηθοποιού Βάσιας Τριφύλλη, η οποία είπε μεταξύ άλλων… «Οι Θεοί των Αρχαίων Ελλήνων είχαν την έδρα τους στον Όλυμπο. Το σωστό είναι να λέμε ότι το κέντρο διοίκησης, τα γραφεία τους, ήταν στον Όλυμπο. Οι ίδιοι έμεναν στο εξαιρετικού κάλλους και φυσικής ομορφιάς Πήλιο».

Συγχαρητήρια μηνύματα για τη διοργάνωση, απέστειλαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιος Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «από πέρυσι, δημιουργήθηκε «Ομάδα Παραγωγών Τρούφας» που ανήκει στον Αγροτουριστικό Οικοτεχνικό Συνεταιρισμό Πηλίου, έχοντας ξεκινήσει στην ουσία, την παραγωγή τρούφας στην ευρύτερη περιοχή, ευελπιστώντας σε θετικά αποτελέσματα από τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αποδεικνύουμε μάλιστα ότι μετά από ένα σχεδόν χρόνο από την εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου , πάλι στο χωριό μας, περισσότερο τότε ως μια πρώτη γνωριμία με το άγνωστο στους περισσότερους «μανιτάρι τρούφα», ότι ενδιαφερόμαστε αλλά και προσπαθούμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο για τον τόπο μας αλλά και για εμάς τους ίδιους, βελτιώνοντας ουσιαστικά με τη χρήση νέων καλλιεργειών την οικονομική μας κατάσταση».

Η βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση στο σύντομο χαιρετισμό της , ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν από όλους οι προσπάθειες για τη βοήθεια των αγροτών ,να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ανάδειξης και καλλιέργειας νέων προϊόντων, να ενισχυθεί κατ’ επέκταση η τοπική οικονομία , αλλά και να εξεταστεί το θέμα της μονοκαλλιέργειας της ελιάς.
Ο εκπρόσωπος του νομάρχη Μαγνησίας αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε τόσο στο πολιτιστικό όσο και στο γεωργικό τομέα και στα προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν για τη στήριξη της Περιφέρειας καθώς και στην βοήθεια που παρέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, σε προσπάθειες σαν αυτές των παραγωγών της «τρούφας» , αλλά και σαν αυτές του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου.

Ο Δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτ. Γαϊτανάς, ανέφερε ότι « Η καλλιέργεια της τρούφας, μπορεί να συμβάλει εκτός από την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και στον αγροτοτουρισμό, με πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν συλλογή τρούφας, καθώς και τοπικά πανηγύρια την εποχή της συλλογής τους, με προσφορά εδεσμάτων που περιέχουν τρούφα και με λειτουργία παράλληλης υπαίθριας αγοράς πώλησης τρούφας, κάτι δηλαδή ανάλογο με το σημερινό».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «Εμείς ως δήμος θεωρούμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν τέτοια γεγονότα και είμαστε μάλιστα διατεθειμένοι, κάτω ίσως από κάποιες προϋποθέσεις, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την προσπάθεια του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου».

Ο επιστημονικός σύμβουλος προστασίας φυτών Βόλου κ. Γιάννης Ρούμπος αναφέρθηκε στη σημασία των νέων καλλιεργειών όπως του μανιταριού τρούφα, , ενώ ο κ. Στέφανος Διαμαντής ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης , ανέπτυξε το θέμα για την καλλιέργεια , τον εντοπισμό, τη χρήση και τη πώληση της τρούφας, ενώ παράλληλα σε γιγαντοοθόνη, προβάλλονταν σχετικές εικόνες.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Προέδρου της Λέσχης Γαστρονομίας κ. Παν. Κουκουβίτη αναφορικά με τη χρήση της τρούφας στην κουζίνα, ενώ ο σεφ του Μανιταροεστιατορίου Δασόκηπου κ. Παν. Ιωαννίδης παρασκεύασε φαγητά καθώς και σαλάτα με μανιτάρι τρούφα, τα οποία παραδόθηκαν για …γευσιγνωσία στους παρευρισκόμενους.

Με το τέλος των χαιρετισμών, ομιλιών και τοποθετήσεων ακολούθησε το ψυχαγωγικό κομμάτι της βραδιάς, που περιελάμβανε διάφορα «happenings», με παράσταση από το «Τσίρκο του ΔΡΌΜΟΥ», αλλά και παραδοσιακό γλέντι με τη Λαϊκή Ορχήστρα του Νίκου Καλοβιδούρη, με Πηλιορείτικα και άλλα τραγούδια, με «οριεντάλ» πρόγραμμα , αλλά και χορό μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση προϊόντων από μανιτάρια-τρούφα καθώς και πωλητήρια, ενώ έγινε και εύρεση τρούφας από εκπαιδευμένο σκύλο του Νίκου Αθανασιάδη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν όπως προαναφέρθηκε η βουλευτής Μαγνησίας κα Ροδούλα Ζήση, ο Δήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτιάδης Γαϊτανάς, οι Αντιδήμαρχοι Χαριτώ Σπανοδήμου και Θεόδ. Βαλασσάς, ο Δήμαρχος Κάρλας κ. Αθανάσιος Παπαδήμος, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Π. Μαστρογιάννης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλης Ζαχαρόπουλος ,ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Ανδρέας Αϊβαζόγλου, αρκετοί δημοσιογράφοι της χώρας καθώς και ο ιταλός δημοσιογράφους Βιντζέτζο Mατέι από τη Ρώμη και εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων φορέων .

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν : Slow Food, Ελληνική Λέσχη Γαστρονομίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ΕΨΑ, Αγροκτήματα Αργαλαστής «ΠΑΤΙΣΤΗ», Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΡΑ», ΚΤΕΛ Υπεραστικών Γραμμών Μαγνησίας, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΣΑΡΑΦΙΔΗΣ και Αγροτικός –Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Πηλίου, ΕΑΣ Πηλίου, Αρτοποιήματα Μιχαηλίδης.

Χορηγοί επικοινωνίας, ήταν η ΕΡΑ Βόλου , το ΡΑΔΙΟ-ΕΝΑ 102,5 f.m. , η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, και ο ΜΑΡΚΟΝΙ FM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου ανακοινώθηκε , ότι εντός των ημερών θα εκδοθεί από το Ινστιτούτο, το δεύτερο βιβλίο για την καλλιέργεια μανιταριών τρούφα, το οποίο θα εμπεριέχει και συνταγές μαγειρικής.
Το βιβλίο επιμελήθηκε ο ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Στέφανος Διαμαντής και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Γαστρονομίας κ. Παναγιώτης Κουκουβίτης.
Πληροφορίες στο www.pilio.net , www.pilio.tv και www.peliontroufa.gr και στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στέργιο Παπαϊωάννου.

ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ – ΤΡΟΥΦΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ
Πήλιο - Μαγνησία - Θεσσαλία
Κιν: ( + 30 ) 6932 222440
Fax: ( + 30 ) 24230 54330
Email: pilioins@otenet.gr
© 2006-2008 Web Design Greece by Around Greece Hotels - Greek Islands


eXTReMe Tracker