Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου - Πήλιο Τουρισμός

English Language
Αρχική Σελίδα
Σκοπός του Ινστιτούτου
Προγράμματα
Δελτίο Τύπου
Τουρισμός
Διαμονή
Φαγητό και Ποτό
Γενικές Πληροφορίες
Πολιτισμός
Παραλίες
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Εναλλακτικές Διακοπές
Χρήσιμες Πληροφορίες
Δήμοι Πηλίου
Κατάλογος
Εκδηλώσεις
Σεμινάρια
Επικοινωνία


Πολιτισμός

Η Μαγνησία ένας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και ένας από τους σημαντικότερους της Κεντρικής Ελλάδας είναι όπως κάθε μέρος στην Ελλάδα γεμάτη από ομορφιές και θρύλους, με τη ιστορία να ξεπηδά από κάθε γωνιά της και το παρελθόν να συναντά το παρόν σε φυσικά αξιοθέατα, κτίρια και μνημεία.

Πήρε το όνομα της από τους Μάγνητες που όπως λέγεται ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Από τη μυθολογία μαθαίνουμε ότι η Μαγνησία και το Πήλιο ήταν ο τόπος που έγινε η γιγαντομαχία, Πολιτισμός Παράδοση και Ιστορία του Πηλίου έζησαν οι μυθικοί κένταυροι με τον γνωστό κένταυρο Χείρωνα που ήταν δάσκαλος θεών και ηρώων και ότι εδώ έγινε ο γάμος του βασιλιά Πηλέα με την όμορφη νύμφη Θέτιδα, όπου καρπός τους ήταν ο ηρωικός Αχιλλέας.

Από το λιμάνι της Ιωλκού ξεκίνησε η περίφημη Αργοναυτική εκστρατεία στην μακρινή Κολχίδα για την απόκτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Με τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί ήρθαν στο φως περισσότερες πληροφορίες για την ύπαρξη των αρχαίων πόλεων, όπως οι Φθιώτιδες Θήβες στην σημερινή Αγχίαλο, τη Δημητριάδα που είχε ηγετικό ρόλο και υπήρξε εκκλησιαστικό κέντρο της Μαγνησίας στην πρωτοχριστιανική περίοδο.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο η Μαγνησία εδραιώθηκε ως σημαντική χριστιανική δύναμη αλλά δοκιμάστηκε από βαρβαρικές επιδρομές, πειρατών, Γότθων και Ούνων με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της να αφήσουν τις παράλιες πόλεις και να μετοικίσουν σε δύσβατες περιοχές του ορεινού Πηλίου.

Εκεί άρχισαν να δημιουργούνται καστρομονάστηρα για την προστασία των κατοίκων. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα υπέφερε από τον Τουρκικό ζυγό, οι δύσβατες περιοχές που δεν παρουσίασαν κανένα ενδιαφέρον στους κατακτητές, παρέμειναν Ελληνικές.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα μοναστήρια που υπήρχαν σε αυτά τα μέρη να υποστηρίξουν τους συνεχώς αυξανόμενους ραγιάδες που ζητούσαν καταφύγιο στο βουνό. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα χωριά του Πηλίου, όπου στην ουσία κάθε μοναστήρι ήταν πυρήνας οικιστικής υποστήριξης.

Έχοντας σχετική ελευθερία και μη έχοντας τους Τούρκους παρόντες στα κοινά, τα χωριά του Πηλίου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν την οικονομία τους και τα ελληνικά γράμματα. Άνθρωποι των γραμμάτων και της εκκλησίας όπως οΠολιτισμός Παράδοση και Ιστορία του Πηλίου Ρήγας Φεραίος και ο Άνθιμος Γαζής οργάνωσαν τα πρώτα επαναστατικά κινήματα και κατάφεραν σημαντικά χτυπήματα στους κατακτητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των προνομίων, συνεχή αντίποινα και ποινές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολα για τους κατοίκους της Μαγνησίας και πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν για να υποστηρίξουν τις οικογένειες τους. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας κατέφυγαν στο Πήλιο πολλοί Ηπειρώτες μάστορες, όπου εξέφρασαν τον βορειοελλαδίτικο ρυθμό όπου σε συνεργασία με ντόπιους μάστορες έχτισαν εκκλησίες, τρίπατα αρχοντικά, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, βρύσες και καλντερίμια.

Είναι χαρακτηριστικές όμως και οι αρχιτεκτονικές επιρροές από την Ανατολή και την Αίγυπτο όπου μετοίκησαν πολλοί κάτοικοι της Μαγνησίας μέσα στους αιώνες της Τουρκοκρατίας, όπου αφού πρόκοψαν στους ξένους τόπους ενίσχυσαν οικονομικά τους τόπους τους και έχτισαν πολυτελή αρχοντικά, σχολεία και νοσοκομεία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Μαγνησία γνώρισε οικονομική άνθιση αλλά με τους Βαλκανικούς πολέμους, την περίοδο του μεσοπολέμου, τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τους σεισμούς του 1955, τους παγετούς και τις γεωργικές καταστροφές, μεταβλήθηκε και σταμάτησε η ανοδική πορεία του τόπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των χωριών και ένα νέο ρεύμα μεταναστεύσεων σε μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Σήμερα ο νομός Μαγνησίας έχει δυναμικό 200.000 κατοίκων, οι οποίοι έχουν επιτύχει τη συνεχή αναβάθμιση του νομού, δημιουργώντας Πολιτισμός Παράδοση και Ιστορία του Πηλίουτοπικές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες εφάμιλλες των μεγαλουπόλεων ή και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες από αυτές, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές προτάσεις για ποιοτική αναψυχή.

Το παλιό μοντέλο της οικονομίας το οποίο στηριζόταν αποκλειστικά στη γεωργία έχει διαφοροποιηθεί αισθητά κάνοντας μεγάλα άλματα στον τομέα της βιομηχανίας και του τουρισμού.

Η Γεωργία εκσυγχρονισμένη πλέον, εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός οικονομικός φορέας στη ζωή της Μαγνησίας και προστίθεται στους νέους οικονομικούς φορείς όπως εκείνοι της μεταποίησης των τοπικών προϊόντων από γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς με την παρασκευή και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, γλυκών, βοτάνων κλπ.

Επίσης σημαντική παρουσία κατέχουν τα εργόχειρα, κεραμικά και παραδοσιακά χειροτεχνήματα ενώ η εξόρυξη της φημισμένης σχιστολιθικής πλάκας του Πηλίου αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα στο νομό Μαγνησίας.


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ
Πήλιο - Μαγνησία - Θεσσαλία
Κιν: ( + 30 ) 6932 222440
Fax: ( + 30 ) 24230 54330
Email: pilioins@otenet.gr
© 2006-2008 Web Design Greece by Around Greece Hotels - Greek Islands


eXTReMe Tracker